Πληροφορίες

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων και το μεγαλύτερο σε έκταση. Ωστόσο, καθώς βρίσκεται στα ανατολικά της Εύβοιας, ανήκει διοικητικά στο νομό Ευβοίας. Αγκαλιασμένη από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, έχει εντυπωσιακή μορφολογία που χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Βραχώδεις ορεινοί όγκοι εναλλάσσονται με πευκόφυτους λόφους, ενώ οι δαντελωτές ακτές στο νοτιοδυτικό, κυρίως, τμήμα του νησιού κρύβουν απάνεμους ορμίσκους με ειδυλιακές ακρογιαλιές, θαλάσσιες σπηλιές και εκτεταμένες παραλίες. Πυκνή βλάστηση καλύπτει κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ σήμα κατατεθέν αποτελούν τα Σκυριανά αλογάκια, που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση στη νότια πλευρά του νησιού και δυστυχώς σήμερα απειλούνται από εξαφάνιση.

Διάσπαρτοι στο βόρειο, κυρίως, τμήμα του νησιού, υπάρχουν πολλοί γραφικοί οικισμοί, όπως ο Πεύκος, η Ατσίτσα, τα Μαγαζιά, ο Μώλος, κάθε ένας από τους οποίους διαθέτει ξεχωριστή ομορφιά. Η Χώρα ή Χωριό είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο ψηλό βράχο που δεσπόζει, σχεδόν στο κέντρο της Σκύρου, κάτω από το Βυζαντινό καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου. Θα σας εντυπωσιάσει με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της και την πανοραμική θέα στα παραθαλάσσια χωριά Μαγαζιά, Μώλος και Πουριά.

Η Σκύρος είναι διάσημη για τα κεραμικά της, τα ξυλόγλυπτα έπιπλα και την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Οι καλοσυνάτοι κάτοικοι συνεχίζουν τις παραδόσεις του τόπου, με τις ιδιαίτερες γιορτές και τα έθιμά τους, ενώ χρησιμοποιούν ακόμα την μοναδική τοπική τους διάλεκτο.

Ιδανικός προορισμός για διακοπές απόλαυσης και ξενοιασιάς, η Σκύρος θα σας σαγηνεύσει με τις φυσικές ομορφιές της, την γραφική της Χώρα και την γνησιότητα των ανθρώπων της. Είναι ένα νησί ξεχωριστό που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το φυσικό τοπίο των Σποράδων με την κυκλαδίτικη φυσιγνωμία, προσφέροντας τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο κόσμους.

Πρόσβαση

Η συγκοινωνία για να φτάσετε στο νησί είναι εύκολη και οικονομική

  • Ακτοπλοικά το ferry boat σας μεταφέρει στο λιμάνι της Σκύρου σε μιάμιση ώρα από την Κύμη
  • Επίσης, υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με Αθήνα και Θες/νικη τρεις φορές την εβδομάδα